Makaleler ve kitaplar için atıf sistemi

Mecra Atıf Sistemi Nedir?


MECRA hem Chicago Manual of Style gibi evrensel kabul görmüş atıf sistemini hem de Türkiye'deki yerleşik dipnot ve kaynakça uygulamalarını dikkate alarak oluşturulmuş bir atıf sistemidir. 

Son dönemde makale, kitap ve tez gibi yayımların kaynakçalarını, otomasyon sistemleri yardımıyla, kolayca endeksleyebilmek için, bu çalışmaların kaynakçalarında nokta ayrımlı bir usûl takibine başlanmıştır. MECRA bu usûlü prensip olarak benimsemektedir. Bununla birlikte, endeks bilgileri açısından önemli olduğu için, sadece ilk iki hücreden, yani yazar adı ve yayın adından sonra nokta koymayı yeterli görmektedir. Kaynakçada bu iki hücreden sonra gelen bilgiler arasında geçiş işareti olarak virgül tercih edilmektedir. 

MECRA'nın benimsediği bir diğer temel ilke, Kaynakça'daki isimlerin diziliş şekliyle ilgilidir. Kaynakçada aranan kaynağın kolayca bulunabilmesi için, Soyadı esasına uygun bir sıralama uygulanmakta ve dolayısıyla ilk yazar "Soyadı, Adı" şeklinde yazılmaktadır. İlk yazardan sonra gelen yazarların veya editör, tahkik, neşreden ve çeviren gibi daha sonra gelen isimlerin "Adı Soyadı" şeklinde yazılması tercih edilmiştir. 

MECRA'yı Chicago Manual of Style'dan ayıran bir diğer husus, kitap bölümü, ansiklopedi maddesi ve sözlük girdilerinde ilgili sayfaların en sonda yazılmasıdır. Bilindiği üzere, bu bilgiler Chicago Manual of Style'de "yer, yayınevi ve yayın yılı" hücresinden önce, yani arada verilmektedir. 

MECRA’da cilt ve sayfa için önek (c. veya s/ss) kullanılmamaktadır. 

Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Son Eklenenler